Hatech via Linkedin Hatech via YouTube

T 07-8484 812

E info@hatechgas.be

nl
T 0784 84 812 /span> E info@hatechgas.be
  • Home
  • De simpele waarheid over de houdbaarheid van kalibratiegas

De simpele waarheid over de houdbaarheid van kalibratiegas

De simpele waarheid over de houdbaarheid van kalibratiegas

Kalibratiegas is een belangrijk onderdeel in het betrouwbaar houden van uw gasdetector.
Regelmatige kalibraties zorgen voor een nauwkeurige meting van de gas concentraties. Tijdens de kalibratie worden de geïnstalleerde sensoren blootgesteld aan een vaste concentratie van het kalibratiegas. Gebaseerd op de respons van de sensoren zal de gasdetector zichzelf bijstellen op basis van verminderde sensor gevoeligheid, welke van nature voorkomt vanwege het gebruik van deze sensoren. Het gebruiken van een incorrecte concentratie kalibratiegas of een cilinder die over de datum is, zorgt voor een onjuiste kalibratie wat resulteert in onveilig gebruik en een onjuiste diagnose van een storing aan een gasdetector.

Op iedere Hatech kalibratiegas cilinder staat de houdbaarheidsdatum vermeld. De houdbaarheidsdatum is gebaseerd op de houdbaarheid van het kalibratiegas van iedere fles. De concentratie van gassen in een cilinder kunnen over tijd minder worden of zelfs geheel verdwijnen vanwege een reactie van het gas met vocht, zuurstof (O2) of andere chemische bestandsdelen. Zodra een cilinder over de datum is kan deze niet langer gebruikt worden!

Deze uitspraak leidt gewoonlijk tot een aantal vragen, met name “Hoe kan kalibratiegas over de datum gaan?” of “Waarom kan ik niet kalibreren met kalibratiegas dat over de datum is?”. Het antwoord is vrij simpel.

Stel, u wilt een kalibratie uitvoeren op één van uw detectoren. U pakt uw toestel, afsluiter, slang, kalibratiekap en uw gasfles. Terwijl u de afsluiter op uw fles draait leest u het etiket van de cilinder en ziet dat de houdbaarheid met één maand overschreden is. Gaat u nog steeds uw detectoren kalibreren met deze fles? Het is slechts één maand over datum, hoe erg kan het zijn?

Stel nu dat u uw keuken opruimt en u een pak melk vindt dat achterin uw koelkast stond. U leest het label en ziet dat het één maand over datum is. Gaat u het dan nog steeds opdrinken? Het is slechts één maand over datum, hoe erg kan het zijn?

Hoewel dit wellicht gezond verstand is, de simpele waarheid is dat melk in kwaliteit afneemt gedurende de tijd, zelfs wanneer deze in een afgesloten pak zit in een klimaat gecontroleerde omgeving. Een gascilinder is niet anders. Zoals eerder gezegd, gasconcentraties kunnen afnemen gedurende de tijd en sommige gassen doen dit sneller dan andere. Over een bepaalde periode vinden er nu eenmaal bepaalde chemische reacties plaats binnenin de cilinder (net zoals bij een pak melk) welke de concentratie van de gassen in de cilinder kan veranderen. Er is niets dat een fabrikant of gebruiker kan doen om de houdbaarheid van de kalibratiegascilinders te verlengen. We kunnen nu eenmaal de aard van de gassen niet veranderen.

Om deze redenen kunt u alleen een gasfles gebruiken welke nog niet over de datum is. Omwille van de veiligheid, gebruik nooit een gascilinder waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is om uw gasdetector te kalibreren! Als u ook geen melk drinkt welke over de datum is, waarom zou u dan wel een levensreddend instrument kalibreren met een gasfles die niet meer geldig is?

Hieronder vindt u een overzicht van de houdbaarheid van de verschillende gassen:

Groep Gastype Houdbaarheid
Groep I LEL 36 maanden
O2 36 maanden
CO 36 maanden
CO2 36 maanden
Groep III H2S 18 maanden
SO2 18 maanden
NH3 18 maanden
NO 14 maanden
HCN 14 maanden
Groep III CL2 7 maanden
HCL 9 maanden
NO2 4 maanden
PH3 14 maanden

Noot: Groep I, alsmede H2S van Groep II kunnen gebruikt worden in een multigascilinder. Indien er een multigascilinder gebruikt wordt, geldt de houdbaarheid van het gas dat de kortste houdbaarheid heeft.

Hatech

Phone 07-8484 812 | Info info@hatechgas.be
Hatech Gasdetectietechniek BV | Marsweg 55 | 2290 | Loenhout | België